Noordhollands Dagblad - Dinsdag 5 oktober 2004

'Source Code' doorsnee van waar band Signs voor staat

 

DEN HELDER - De tijd begon te dringen, vonden de muzikanten van Signs. Na hun comeback moest er nodig een demo komen metBert Vliegen, Ron van der Park, Hans de Graaf en Marcel Faas van de formatie Signs nieuwe nummers. “Om te laten horen wat we spelen”, zeggen de bandleden. “Vier nieuwe nummers en twee oude. Een doorsnee van waar we voor staan.” Een week na het uitkomen van “Source Code” zijn er van de eerste honderd exemplaren die gedrukt werden weinig meer over.

Met Vliegen als nieuwe kracht, maakten zanger/bassist Hans de Graaf, gitarist Ron van der Park en Marcel Faas (synthesizers) begin 2003 na meer dan tien jaar een herstart met de progressieve rockband Signs. “We hebben toen drie optredens gedaan en vonden het wel tijd voor een cd’tje”, vertelt De Graaf. “De nieuwe nummers die we al hadden geschreven wilden we graag vastleggen. De planning was november, maar door hele vervelende familieomstandigheden moesten we het uitstellen.”

Datum

Drukke werkzaamheden van de bandleden zorgden ervoor dat de plannen op de achtergrond raakten. “Er kwam zoveel tussendoor, dat de tijd begon te dringen. Marcel heeft ons ertoe aangezet om actie te ondernemen. Een datum geprikt, in juli moest de cd klaar zijn. Dat hebben we geweten.”

De Nieuwediepers moesten aan de bak. “Eerst zouden we in drie dagen een soort live-demo opnemen in de oefenruimte. Omdat dat zo on-Signs is, besloten we er uiteindelijk een maand voor uit te trekken. Een van ons ging daarna op vakantie en we redden het nét. Midden in de nacht hebben we het laatste nummer afgemixt".

  Helemaal op rolletjes verliepen de opnames niet. ”Vooral technisch heeft het een hoop moeite gekost”, zegt Faas. “De toetsenpartij was bijvoorbeeld opeens verdwenen. Natuurlijk blijf je altijd kritisch, maar we zijn hartstikke tevreden over het resultaat. Zeker als je ziet welke spullen we tot onze beschikking hadden, dat was af en toe improviseren.”

Op ‘Source Code’ staat een half uur materiaal. “Net niet de speeltijd van een volledige cd. Maar er staat heel wat op. Mensen die ons nog van vroeger kenden, vroegen steeds vaker of we al weer wat nieuws hadden. We willen laten horen wat we spelen en zijn zelf ook benieuwd wat ze daarvan vinden.”

Er werden honderd exemplaren gedrukt. Vliegen: “Die zijn we bijna allemaal al kwijt, terwijl de promotie nog niet eens op gang is. De verkoop gaat via de website en de aanvragen komen overal vandaan. Breda, Leiden, Duitsland en zelfs Rusland. De reacties zijn ongelooflijk goed, de muziek wordt meer dan positief gewaardeerd.”

 

Wennen
 

De Graaf hield van tevoren een slag om de arm. “Ik had verwacht dat de mensen er aan moesten wennen, omdat het anders is. Maar de meesten zeggen ‘We horen meteen dat jullie het zijn’. Dat is toch wel mooi, we hebben blijkbaar iets herkenbaars.”

De band, die misschien op korte termijn nog een demopresentatie gaat geven, wil in de toekomst ook een langere cd uitbrengen. “De nummers zijn voor een belangrijk deel klaar”, zegt Faas. “Maar een probleem is opnieuw tijd.”

En budget, benadrukt Vliegen. “We missen een aantal spullen, hebben geen echte studio. We hopen een platenmaatschappij te vinden die de zaken voor ons kan regelen, zodat we ons zelf volledig kunnen concentreren op het maken en oefenen van nummers. Maar hij gaat er komen, dat is zeker.”

© 2004 NHD