Noordhollands Dagblad - Dinsdag 22 juli 2003

Signs pikt draad na elf jaar stilte zonder moeite weer op

Signs in actie tijdens Lentepop, een rock- en metalfestival in Gouda
DEN HELDER - Na elf jaar van stilte, liet Signs de afgelopen maanden plotseling weer van zich horen. Een minitour werd aangekondigd en de Helderse band speelde alsof ze nooit was weggeweest. "Veel mensen blijken onze nummers nog te kennen", aldus een verbaasde Hans de Graaf. "In Leiden en Delft willen ze zelfs met ons op de foto."

Signs maakte in 1987 haar debuut. De band nam geen genoegen met 'simpele' popliedjes en koos voor technische, progressieve rockmuziek. "We wilden ons muzikale ei kwijt", blikt gitarist Ron van der Park terug. Er bleek interesse te zijn voor de stijl die de Nieuwediepers hanteerden. "We namen een paar demo's op, die behoorlijk goed werden ontvangen."

Contract

Een optreden in de Amsterdamse Melkweg en positieve recensies in een aantal muziekbladen waren het bewijs. Een platencontract leek zelfs binnen handbereik. Zanger en bassist Hans de Graaf: "We stonden in 1992 op het punt een contract te tekenen. Maar vlak voordat het zover was, vertrok degene met wie we de afspraak hadden bij de platenmaatschappij. "
   Die teleurstelling was volgens keyboardspeler Marcel Faas de druppel die de emmer deed overlopen. "In de periode daarvoor hadden we concessies gedaan om onze muziek toegankelijker te maken. Eigenlijk wilden we dat niet. Toen het misging met dat platencontract, zagen we het niet meer zitten."
    De wegen van de leden scheidden zich. Faas begaf zich in het Top-40-circuit, Van der Park en De Graaf speelden nog wel samen in verschillende formaties. Zo lieten zij de afgelopen jaren van zich horen met Cremlin. Toen deze band uit elkaar viel, begon het weer te kriebelen bij de twee. Uiteindelijk besloten ze Faas over te halen hun oude band nieuw leven in te blazen. Dit keer met een andere drummer, Bert Vliegen, die ook in Cremlin zat.
    Aanvankelijk zag Faas het niet zo zitten, geeft hij toe: "Door het vele spelen had ik RSI opgelopen en ik deed juist mijn best het rustig aan te doen. Maar ik wilde toch wel erg graag proberen of het zou lukken."

Vanouds

De muzikanten hadden geen moeite de draad weer op te pikken. "We kwamen bij elkaar, praatten tien minuten en stonden weer als vanouds te spelen", vertelt Faas. Nummers die elf jaar op de plank hadden gelegen werden afgestoft en opnieuw ingestudeerd. Daarnaast begonnen de muzikanten hun repertoire te vernieuwen. Geen gemakkelijke opgave, aldus De Graaf. "Onze nummers zijn erg ingewikkeld. Ze bestaan uit ontzettend veel lagen, bevatten allerlei kleine details en bovendien zijn we heel erg kritisch op onszelf."
    Het nieuws van de herstart verspreidde zich sneller dan ze dachten, door het hele land. Veel muziekliefhebbers bleken de demo's van Signs te hebben bewaard. "In steden als Leiden en Delft zijn er gewoon mensen die onze oude nummers nog kennen en die dolgraag met ons op de foto willen", aldus een verbaasde De Graaf.
Uit deze contacten vloeide een concert in Gouda voort, naast twee concerten in Den Helder genoeg voor de minitour die de afgelopen maanden gemaakt werd. "Met onze muziek bereiken we geen breed publiek, maar het springt er wel uit. Er is een apart wereldje mensen dat van onze muziek houdt. Die weten ons wel te vinden."
    De komende tijd hoopt Signs aan nieuw werk toe te komen, om daar vervolgens een demo mee op te nemen. "Dat zijn mijlpalen voor een band", vindt De Graaf. "Je werkt er naartoe en met een goede demo kun je weer concerten regelen. Op je cd's wordt je afgerekend."
    De pauze van elf jaar is de band volgens hem alleen maar ten goede gekomen. "We weten nu wat er te koop is en we hebben geen hele hoge verwachtingen meer. Bovendien willen we niet meer alles zo moeilijk mogelijk maken, soms mag het nu ook simpel."

2003 NHD/Peter van Dam